fredag 11 juli 2008

World Dog Show 2008, Stockholm

Väl tillbaka från världsutställningen försöker jag summera mina intryck. Margareta och jag startade bilen okristligt tidigt (kl.4.00) och begav oss norrut. Som vanligt när vi åker ihop på saker så flög tiden iväg och vips var vi vid Älvsjömässan och Världsutställningen. Shapparna var först i ringen så planen var att jag skulle släppa av Margareta och sedan köra till världens ände och parkera bilen eftersom vi hört alla skräckprofetior om trafikkaos, bilköer och totalbrist på parkeringsplatser.
Istället rattade vi 8.45 in på en parkering andra sidan nånting (fasen - vet att vi gick på en gångbro över ngt och rent logiskt måste det ha varit motorvägen men det kan ha varit järnväg…hm…näe definitivt motorväg…tror jag…) och var inne på utställningen 5 över 9…precision!

Kikade på Bouvierer och Shapendoes, hade stora plånboken med mig och långtgående shoppingplaner av diverse praktiska ting (säng till Folke, matbar, fällar, koppel etcetc) bara för att konstatera att utbudet var kopiöst dåligt, om man nu inte var ute efter rutiga arbetarskjortor, flippflopps, chihuahua-bimbomatte-tror-jag-e-för-liten-för-att-gå väskor i allsköns färger och format, förskräckliga smycken i guldimmitation (gick förbi några gånger och hörde bara ryska i kön) - verkar som guldsprayet man använde på allt pyssel i dagis används på annat håll också, eller varför inte motionsband (såna som finns på gym) för din fyrfota vän, så kan vovven ut och springa samtidigt som du glor på film och käkar chips.

Mycket positivt överraskad av väl tilltagna ringar och fiiiina fina mattor som täckte hela löpområdet - ser fram emot att få visa hund på HundXX framöver efter som jag har dragit mig för att anmäla pga hala golv som hundarna halkar på och ibland blir halta. I övrigt var det gott om plats utanför ringarna och riktigt behagligt att strosa omkring.

Kikade på freestyleuppvisningen i stora ringen och vissa ekipage är så imponerande så man blir tårögd, en tjej gjorde ett nummer med en labrador som var klockrent. Helt underbart att se deras samspel och den avancerade nivån, mycket bra koreografi till musiken också, ni som är nyfikna vad jag pratar om hittar hela programmet här:
http://www.youtube.com/watch?v=OSjbZXvQCbw Grymt imponerande!

Finalerna gick i ”presentera svenska nationalraser” och årstidernas tecken, vi var där på fredagen när temat var vinter. Dans kring granen, lucia, lussekatter, pepparkakor, högläsning om traditioner m.m . Både Margareta och jag blev schizade ett tag då vi vanligtvis är där i december vid lucia när HundXX är, kändes inte alls som att det var sommar utan snarare vinter och snöstorm ute, satt där och huttrade.
Vissa bitar var lite väl långdragna och andra direkt pinsamma för den del av publiken som var svensk. Jag är vanligtvis inte så känslig och tycker sällan saker är pinsamma, men voff-jojken var något i hästväg. Började bra och man tänkte att detta är ju verkligen exotiskt för våra långväga gäster, en same som jojkade (om än halvtaskigt), tills hon traskar ner till lapphundarna i finalringen och böjer sig fram över dem och ”aaaeeeaeaa-voffvoff-VAFFVAFF-aeeeajeae-voff-VAFF-aaaeaaa-VOFF…” och hon höll på ett bra tag…jag trodde jag skulle avlida på plats, om inte annat av den tillbakahållna asgarven.

Sedan fanns det andra små detaljer som gjorde det hela så mycket mer underhållande - som när SKK-mannen som skötte snacket i finalerna kallade miniatyrpudeln i finalen för ”dwarf-poodle” (dvs dvärgpudel som är helt ok term på svenska) om och om igen.
Stämningen var på topp i finalerna och allt var väldigt välorganiserat, danskarna har mycket att leva upp till 2010.

På lördagen drog vi ut till Almare/Stäket och circuit-utställningarna. Efter att ha kört fel pga dålig skyltning körde vi tillbaka, såg SKKskylten på fel sida motorvägen, suckade djupt och körde vidare, Margareta läste kartbok, skala ” sverige-finland-norge på samma karta” och konstaterade att det borde finnas en liten väg med bro som borde ta oss över till halvön.
Det var en pytteväg och vi trodde att vi var helt galet ute..men…runt en kurva och upp tornade sig världens bilkö hela vägen ut till motorvägsavfarten...meeen...det bästa ladies and gentlemen...kön var på ANDRA sidan vägen!!!! Vår initiala miss av avfart visade sig vara en genial handling då vi kunde svänga direkt in mot utställningen och undvek den enorma bilkön.

Det var trevligt att träffa, Marika, Folkes uppfödare igen och även ägarna till två av hans bröder. Ca 50 curlisar var anmälda och de höll generellt väldigt hög kvalitetsnivå vilket var mycket roligt att se. Det var avslappnande att för omväxlingsskull inte ha något att visa utan istället få följa hela bedömningen. Få svenska curlies representerade men desto fler från bland annat Finland, Norge och NL.
Inväntar att resultat ska läggas upp för samtliga tre utställningar så att jag inte missuppfattat något och publicerar fel resultat.

Imorgon är det dags för utställning nummer två för Folkes del och Boss står inför utställningschampionat. Återstår att se om Boss matte och husse har gjort sin hemläxa och sprungit och cyklat med honom för att få in honom i trav. Folke har inga som helst krav på sig – det ska vara kul, allt annat är bonus.

Inga kommentarer: